Navigatie overslaan

Voorstrijkmiddelen & primers

Een echte must!

Een voorstrijkmiddel is niet voor niets! Met deze eerste laag verbeter je de ondergrond waardoor de verf zich beter kan hechten, niet bladdert of verpoedert. Een must voor wie lang van mooie gevels, binnenmuren en plafonds wil genieten.

Voorstrijken is problemen voorkomen

Wil je een gevel, binnenmuur of plafond schilderen? Dan is het cruciaal dat de ondergrond droog, stabiel en vrij is van stoffen die het hechten van de verf bemoeilijken. Is dat niet het geval? Dan is een voorstrijkmiddel of primer een must om problemen te voorkomen. Zo vermijd je dat de verflaag loskomt, bladdert of verpoedert onder invloed van bijvoorbeeld zon en andere weersomstandigheden.

Wat doet een voorstrijkmiddel precies?

Een voorstrijkmiddel heeft verschillende functies. Het product egaliseert de ondergrond, zorgt ervoor dat het minder zuigend wordt en het stabiliseert zanderige of verpoederde ondergronden. Dat laatste zijn ondergronden waarbij er een wit, krijtachtig residu op je handen achterblijft wanneer je er over wrijft. Als je een voorgestreken ondergrond schildert, zal de afwerking duurzamer en kleurvaster zijn. Een kwaliteitsvol voorstrijkmiddel dringt tot diep in de ondergrond door en zorgt voor een goede hechting van de verflaag.

Wel of niet voorstrijken?

Een manier om na te gaan of je moet voorstrijken is de plantenspuit techniek. Spuit met een plantenspuit vanaf zo’n 5 cm water op de ondergrond. Is het water binnen 15 sec. door de ondergrond opgenomen dan is sprake van een sterk zuigende ondergrond. Duurt het maximaal een minuut dan spreken we van een (matig) zuigende ondergrond. In deze gevallen moet je een impregnerend voorstrijkmiddel aanbrengen. Duurt het langer dan een minuut totdat al het water is opgenomen dan is sprake van een niet- of nauwelijks zuigende ondergrond. Dan pas je als eerste laag geen impregnerend voorstrijkmiddel toe, maar een hechting verbeterende gepigmenteerde voorstrijk.

Welke voorstrijkmiddelen bestaan er?

Op basis van samenstelling

Er bestaan voorstrijkmiddelen op oplosmiddel- en op waterbasis. Voorstrijkmiddelen op basis van synthetische oplosmiddelen dringen in principe beter in de ondergrond dan watergedragen voorstrijkmiddelen. Toch worden oplosmiddelhoudende voorstrijkmiddelen nauwelijks meer toegepast. Vanwege wetgeving is het al sinds het jaar 2000 niet meer toegestaan om deze in binnensituaties te gebruiken. Daarnaast verwerkt een watergedragen product een stuk prettiger en geeft het geen stankoverlast.

Op basis van ondergrond

Voorstrijkmiddelen worden ook wel ingedeeld naar het type ondergrond waarvoor ze geschikt zijn. Om de juiste primer te vinden is het belangrijk dat je de eigenschappen en samenstelling van je ondergrond kent. Is de ondergrond poreus, hard of sterk zuigend? Bestaat hij uit gipsplaat, pleisterwerk, beton of baksteen? Kies het juiste product voor een optimaal resultaat.

Meer weten?

Bekijk hier ons productoverzicht of neem contact met ons op.