Navigatie overslaan

Waarom buitengevelisolatie een goed idee is

De voordelen op een rij

De gevel van een woning kan geïsoleerd worden door binnen- of spouwmuurisolatie, maar je kunt ook kiezen voor buitengevelisolatie. We zetten de voordelen op een rij zodat je weet waarom buitengevelisolatie een goed idee is.

Binnenisolatie
Bij binnenisolatie wordt een voorzetwand geplaatst aan de binnenzijde van de gevel. De ruimte daartussen wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Ideaal als de buitengevel niet aangepast mag worden. Echter, voor een hoge isolatiewaarde is een dikke wand nodig, wat ten koste gaat van de ruimte binnenin de woning. Verder kan dampdoorlatendheid problemen veroorzaken doordat de muur geen warmte meer kan opslaan. Hierdoor zullen vooral bij oudere woningen koudebruggen blijven bestaan. Dan bestaat de kans dat vochtige binnenlucht daar condenseert waardoor vochtplekken of schimmel op de muur ontstaan. Vanwege deze nadelen wordt vaak pas voor binnenisolatie gekozen wanneer spouwmuur- en buitengevelisolatie geen optie zijn.

Spouwmuurisolatie
Bij deze gangbare vorm van gevelisolatie wordt isolatiemateriaal in de spouw gespoten. Er is binnenshuis geen ruimteverlies en bovendien is spouwmuurisolatie kosteneffectief en snel te realiseren. Het kan echter verouderen, waardoor het na een aantal jaren vervangen moet worden. Daarnaast blijft de isolatiedikte beperkt tot de beschikbare spouwdikte, waardoor de isolatiewaarde lager blijft dan die van buitengevelisolatie.

Buitengevelisolatie
Bij buitengevelisolatie wordt een laag isolatiemateriaal op de buitenzijde van de gevel aangebracht, wat wordt voorzien van gevelbekleding zoals pleisterwerk of steenstrips. Het vergt een hogere investering, maar je krijgt er een hoop voor terug. Buitengevelisolatie is namelijk de meest duurzame vorm van warmte-isolatie en heeft ook de hoogste isolatiewaarde van alle gevelisolatievormen. Geïsoleerde buitenmuren voorkomen dat binnenwarmte via de muren naar buiten wegvloeit. Daardoor blijft de temperatuur in de woning constanter, waardoor het binnen comfortabel aanvoelt.

Buitengevelisolatie is voor zowel nieuwbouw als een renovatie mogelijk. Het is als een facelift voor de woning en bewoners ondervinden geen last van werkzaamheden doordat deze buitenshuis plaatsvinden. Bovendien kun je je stookkosten behoorlijk reduceren door de toepassing van een gevelisolatiesysteem en stijgt de waarde van de woning aanzienlijk.

Meer weten?

Lees meer over onze Capatect gevelisolatiesystemen. Interesse in wat gevelisolatie voor jouw project kan betekenen? Eén van onze medewerkers helpt je graag verder.