Duurzame verpakkingen
Duurzame verpakkingen

Recycling emmer: duurzaam zonder compromissen

Bij Caparol zetten we ons niet alleen in voor de ontwikkeling van milieuvriendelijke productoplossingen, maar richten we ons ook op duurzame verpakkingen. We hebben onszelf tot doel gesteld om het aandeel plastic in onze emmers tot een minimum te beperken en tegelijkertijd het gebruik van recyclingmateriaal in de vorm van recyclaten te bevorderen. Dit zorgt enerzijds voor minder afval en tegelijkertijd leidt het tot betere kringlopen en besparingen in CO₂-uitstoot en olie.

Met onze emmers van tot 70% gerecycled plastic zetten we de volgende belangrijke stap naar meer duurzaamheid en klimaatbescherming.

Verpakking van gerecycled materiaal

De grijze emmer van de Caparol binnenmuurverven, dus ook van Indeko-plus, is grotendeels gemaakt van gerecycled plastic (PCR, post consumer recyclaat), dus consumenten-afval. Het PCR-aandeel is 70% en de verpakkingen zijn 100% recyclebaar. We streven ernaar om het aandeel PCR naar 100% te krijgen. Het gebruik van PCR als grondstof zorgt voor een aanzienlijke CO2-reductie. Bijna alle binnenproducten van Caparol worden inmiddels (sinds 2020) afgevuld in de grijze emmer van gerecycled plastic. Zo besparen we vandaag al 0,3 kg CO2 per 10 l verpakking.

Duurzame receptuur

Caparol gebruikt voor de productie van het bindmiddel van Indeko-plus herwinbare (biobased) grondstoffen: biogas en bionafta. Deze grondstoffen worden gewonnen uit gecertificeerde biomassa en vervangen de kostbare fossiele grondstoffen. Het gebruik van herwinbare grondstoffen heeft als voordeel dat er minder CO2 uitgestoten wordt vergeleken met gebruik van fossiele grondstoffen. Concreet: het bindmiddel in Indeko-plus bespaart tot 62% CO2 in vergelijking met een conventioneel bindmiddel. 

In de productie van het bindmiddel worden fossiele grondstoffen (deels) door herwinbare grondstoffen vervangen volgens de biomassa balans methodiek. Dit is een methode waarbij de mate van biobased gehalte wordt bepaald op basis van het gehele productieproces van een bepaald materiaal, in dit geval het bindmiddel. De fabrikant mengt zowel fossiele als herwinbare grondstoffen in het productieproces, waardoor het zowel fossiele als biomassa balans bindmiddelen produceert. Het exacte percentage biobased grondstoffen kan daarom in het eindproduct niet worden gemeten. Dit proces wordt door een onafhankelijke instantie (REDcert2) gecertificeerd. Caparol heeft al langer ervaring met deze methode (als een van de eersten in de verfbranche), sinds 2016 maken wij gebruik van dit productieproces met het product IndekoGeo.

Bekijk het redcert2 certificaat

Stevigheid en stabiliteit van de emmers

De betrouwbaarheid van onze verpakkingen is net zo belangrijk als het milieuaspect. Met de emmers van gerecycled plastic bieden wij verpakkingsoplossingen gemaakt van gerecycled materiaal die op geen enkele manier onderdoen voor de eigenschappen van een conventionele emmer. We hebben dit in uitgebreide tests gecontroleerd en gedefinieerd met nauwkeurige specificaties. Ze combineren robuustheid en maatvastheid, waardoor de producten veilig en onbeschadigd bij onze klanten aankomen.

FAQ

Met het oog op de klimaatdoelstellingen van de overheid en de daarmee gepaard gaande uitdagingen voor de komende jaren, zullen duurzame bouwmaterialen een veel grotere rol gaan spelen dan voorheen. Naast de  energiebehoefte en het verbruik wordt bij de beoordeling van een gebouw steeds meer gelet op de toegepaste bouwmaterialen. Het gebruik van duurzame verfproducten heeft een positief effect op de ecologische balans van het gehele gebouw. Ook in de particuliere bouwsector komt ecologisch bouwen steeds meer op de voorgrond.

De afgelopen jaren zijn we voor steeds meer binnenmuurverven overgeschakeld naar de emmer van gerecycled plastic. Vanaf april 2022 zal worden begonnen met de switch voor het hele assortiment binnenmuurverven, óók de kleinverpakkingen. 

Vanaf juni 2020 zijn de eerste producten gefaseerd uitgeleverd in de nieuwe emmers, te beginnen met CapaTex Mat S1+. Inmiddels wordt een groot deel van het assortiment binnenmuurverven in de emmer van gerecycled plastic geleverd.

Op dit moment is het productietechnisch helaas nog niet mogelijk om de emmers van álle producten om te schakelen. Maar onze doelstelling is om in de komende jaren zoveel mogelijk producten in emmers van gerecycled plastic te leveren.

De emmer is antraciet van kleur en daarmee goed te onderscheiden van de standaard emmer die we gebruiken, welke wit is. De etikettering blijft hetzelfde, ook het deksel blijft zwart met de ColorExpress-opdruk. Vanaf eind 2021 zal een speciaal logo links onder op de etiketten van betreffende producten te vinden zijn. 

Nee, aan de samenstelling van de producten is niets veranderd.

Nee, voor de verwerker is er geen prijsverschil. De extra kosten die de omschakeling met zich meebrengt nemen wij volledig voor eigen rekening.

De nieuwe emmer wordt grotendeels uit PCR materiaal (gerecycled kunststof) gemaakt. PCR is een afkorting voor post-consumer recycled. PCR-producten worden gemaakt van gerecycled plastic uit ingezameld materiaal afkomstig uit huishoudens; van de eindgebruiker dus. Omdat consumentenafval wereldwijd de grootste afvalstroom is, wordt continu gezocht naar manieren om de grootte van deze stroom terug te dringen. Om PCR plastic te maken wordt afval omgezet tot grondstof. Dit maakt het een zeer milieuvriendelijke oplossing.

Hergebruik van plastic dat al gemaakt is, is niet alleen een kosteneffectief proces, maar ook een afvalverminderend proces. Daarnaast vergt de verwerking van het gebruikte plastic minder waterverbruik, minder fossiele grondstoffen en minder energie. Bovendien kan het na gebruik opnieuw gerecycled worden. Zo helpt het bij het creëren van een circulaire economie.

In het geval van de 10 liter emmer wordt per emmer 0,57 liter aardolie bespaard ten opzichte van een conventionele verpakking die uit nieuw plastic wordt gemaakt. Bij de volledige omschakeling naar emmers van gerecycled plastic voor de drie CapaTex producten betekent dit dus een flinke besparing op aardolie en primaire energie, maar ook een reductie van de uitstoot van CO2 van ruim 16 ton op jaarbasis.

En dat is nogal wat, want 16 ton CO2 uitstoten doe je wanneer je... 

  • 5.104 liter diesel verbrandt 
  • 1,9 x de wereld rondrijdt in een auto die 1:15 diesel verbruikt 
  • 112 x naar Parijs vliegt 
  • 21,9 jaar ademhaalt
  • 4.800 kilo standaard kantoorpapier verbruikt
  • 256.000 km met de trein reist

Uit de resultaten van de studie ‘bronnen die zijn bespaard door recycling’ van het Fraunhofer Instituut voor Kunststofrecycling blijkt dat bijvoorbeeld de primaire productie van 1 ton virgin (nieuw) plastic polypropyleen ongeveer 5,2 ton grondstoffen en 1,7 ton broeikasgassen verbruikt. Daarentegen verbruikt de productie van 1 ton polypropyleen uit secundaire (gerecyclede) grondstoffen gemiddeld slechts 224 kg hulpbronnen en komt er 966 kg broeikasgassen vrij. Dat levert dus een flinke besparing op!

Voor DAW, fabrikant van Caparol, is duurzaamheid al sinds jaar en dag een geïntegreerd onderdeel van het ondernemingsbeleid. Het bedrijf beschouwt zichzelf als een corporate citizen en neemt de verantwoordelijkheid die daarbij hoort serieus. Om die reden neemt DAW al sinds 2012 deel aan het programma Global Compact van de Verenigde Naties. In het voorjaar van 2019 was DAW SE een van de eerste bedrijven in de industrie die een uitgebreide klimaatstrategie aannam en zichzelf ambitieuze doelen stelde: vóór 2025 moeten de broeikasgasemissies op de Duitse productielocaties met 67% worden verminderd. DAW SE is op de Duitse productielocaties al sinds 2017 klimaatneutraal als het gaat om bedrijfsvoering en productieprocessen.

Nee, dat is niet nodig. De emmers zijn van gerecycled materiaal, maar hoeven niet naar een speciaal inzamelpunt te worden gebracht. Ze kunnen dus op de gebruikelijke manier worden afgevoerd volgens lokale regelgeving.

Caparol Newsletter - Altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

Vanaf nu kunt u zich laten informeren over alle actuele thema's via onze digitale Caparol newsletter! Productinnovaties, beursinformatie, wetenswaardigheden en nog veel meer uit de wereld van Caparol krijgt u direct in uw inbox.

Uw gegevens

Ja, ich wil vanaf nu de gratis Caparol-Newsletter ontvangen. Ik kan mijn aanmelding te allen tijde stopzetten d.m.v. de link onder de nieuwsbrief.


* Verplichte velden