Navigatie overslaan

Voor een duurzamere verfbranche

Alle binnenmuurverven nu in een emmer van gerecycled plastic

Als we verf produceren en verwerken, heeft dat een effect op onze leefomgeving. Bij Caparol zetten we ons in om deze effecten zoveel mogelijk te verminderen. Een groot aantal van onze binnenmuurverven wordt inmiddels al in een grijze emmer van gerecycled plastic geleverd. Tot nu toe waren dat uitsluitend de grote verpakkingen (10 en 5 liter). Binnenkort zullen ook de laatste binnenmuurverven die nu nog in een witte emmer worden afgevuld, overstappen naar de gerecyclede emmer. Dit zijn bijvoorbeeld PremiumClean, PremiumColor en Indeko-W. Verder zullen wij op korte termijn ook voor de kleine verpakkingen de switch maken naar de emmer van gerecycled plastic. Dan zullen dus ook binnenmuurverven met een 2,5 liter en 1,25 liter verpakking in een grijze emmer worden afgevuld. De switch naar de grijze emmer zal stapsgewijs worden doorgevoerd. 

Deze nieuwe emmers zijn antraciet van kleur en grotendeels gemaakt van consumentenafval. Het gebruik van ‘post consumer recyclaat’ (PCR) als grondstof, zorgt voor een aanzienlijke CO2-reductie. Bovendien bespaart iedere 10 liter emmer van gerecycled plastic 0,57 liter aardolie, vergeleken met een verpakking die met nieuw kunststof wordt gemaakt. De hoeveelheid grondstoffen voor de productie van plastic (polypropyleen) uit gerecycled materiaal is een fractie van de hoeveelheid die nodig is voor het vervaardigen van ‘nieuw’ plastic.

Door afval te recyclen besparen we aardolie, verbruiken we minder energie én verlagen we de CO2-uitstoot. Zo tillen we niet alleen de kwaliteit van de binnenmuurverven van Caparol keer op keer naar een hoger niveau, maar zetten we wéér een stap in de richting van een schonere toekomst.

Hieronder is een overzicht te vinden van verschillende vragen en antwoorden.

Met het oog op de klimaatdoelstellingen van de overheid en de daarmee gepaard gaande uitdagingen voor de komende jaren, zullen duurzame bouwmaterialen een veel grotere rol gaan spelen dan voorheen. Naast de  energiebehoefte en het verbruik wordt bij de beoordeling van een gebouw steeds meer gelet op de toegepaste bouwmaterialen. Het gebruik van duurzame verfproducten heeft een positief effect op de ecologische balans van het gehele gebouw. Ook in de particuliere bouwsector komt ecologisch bouwen steeds meer op de voorgrond.

De afgelopen jaren zijn we voor steeds meer binnenmuurverven overgeschakeld naar de emmer van gerecycled plastic. Vanaf april 2022 zal worden begonnen met de switch voor het hele assortiment binnenmuurverven, óók de kleinverpakkingen. 

Vanaf juni 2020 zijn de eerste producten gefaseerd uitgeleverd in de nieuwe emmers, te beginnen met CapaTex Mat S1+. Inmiddels wordt een groot deel van het assortiment binnenmuurverven in de emmer van gerecycled plastic geleverd.

Op dit moment is het productietechnisch helaas nog niet mogelijk om de emmers van álle producten om te schakelen. Maar onze doelstelling is om in de komende jaren zoveel mogelijk producten in gerecyclede emmers te leveren.

De emmer is antraciet van kleur en daarmee goed te onderscheiden van de standaard emmer die we gebruiken, welke wit is. De etikettering blijft hetzelfde, ook het deksel blijft zwart met de ColorExpress-opdruk. Vanaf eind 2021 zal een speciaal logo links onder op de etiketten van betreffende producten te vinden zijn. 

Nee, aan de samenstelling van de producten is niets veranderd.

Nee, voor de verwerker is er geen prijsverschil. De extra kosten die de omschakeling met zich meebrengt nemen wij volledig voor eigen rekening.

De nieuwe emmer wordt grotendeels uit PCR materiaal (gerecycled kunststof) gemaakt. PCR is een afkorting voor post-consumer recycled. PCR-producten worden gemaakt van gerecycled plastic uit ingezameld materiaal afkomstig uit huishoudens; van de eindgebruiker dus. Omdat consumentenafval wereldwijd de grootste afvalstroom is, wordt continu gezocht naar manieren om de grootte van deze stroom terug te dringen. Om PCR plastic te maken wordt afval omgezet tot grondstof. Dit maakt het een zeer milieuvriendelijke oplossing.

Hergebruik van plastic dat al gemaakt is, is niet alleen een kosteneffectief proces, maar ook een afvalverminderend proces. Daarnaast vergt de verwerking van het gebruikte plastic minder waterverbruik, minder fossiele grondstoffen en minder energie. Bovendien kan het na gebruik opnieuw gerecycled worden. Zo helpt het bij het creëren van een circulaire economie.

In het geval van de 10 liter emmer wordt per emmer 0,57 liter aardolie bespaard ten opzichte van een conventionele verpakking die uit nieuw plastic wordt gemaakt. Bij de volledige omschakeling naar gerecyclede emmers voor de drie CapaTex producten betekent dit dus een flinke besparing op aardolie en primaire energie, maar ook een reductie van de uitstoot van CO2 van ruim 16 ton op jaarbasis.

En dat is nogal wat, want 16 ton CO2 uitstoten doe je wanneer je... 

  • 5.104 liter diesel verbrandt 
  • 1,9 x de wereld rondrijdt in een auto die 1:15 diesel verbruikt 
  • 112 x naar Parijs vliegt 
  • 21,9 jaar ademhaalt
  • 4.800 kilo standaard kantoorpapier verbruikt
  • 256.000 km met de trein reist

Uit de resultaten van de studie ‘bronnen die zijn bespaard door recycling’ van het Fraunhofer Instituut voor Kunststofrecycling blijkt dat bijvoorbeeld de primaire productie van 1 ton virgin (nieuw) plastic polypropyleen ongeveer 5,2 ton grondstoffen en 1,7 ton broeikasgassen verbruikt. Daarentegen verbruikt de productie van 1 ton polypropyleen uit secundaire (gerecyclede) grondstoffen gemiddeld slechts 224 kg hulpbronnen en komt er 966 kg broeikasgassen vrij. Dat levert dus een flinke besparing op!

Voor DAW, fabrikant van Caparol, is duurzaamheid al sinds jaar en dag een geïntegreerd onderdeel van het ondernemingsbeleid. Het bedrijf beschouwt zichzelf als een corporate citizen en neemt de verantwoordelijkheid die daarbij hoort serieus. Om die reden neemt DAW al sinds 2012 deel aan het programma Global Compact van de Verenigde Naties. In het voorjaar van 2019 was DAW SE een van de eerste bedrijven in de industrie die een uitgebreide klimaatstrategie aannam en zichzelf ambitieuze doelen stelde: vóór 2025 moeten de broeikasgasemissies op de Duitse productielocaties met 67% worden verminderd. DAW SE is op de Duitse productielocaties al sinds 2017 klimaatneutraal als het gaat om bedrijfsvoering en productieprocessen.

Nee, dat is niet nodig. De emmers zijn van gerecycled materiaal, maar hoeven niet naar een speciaal inzamelpunt te worden gebracht. Ze kunnen dus op de gebruikelijke manier worden afgevoerd volgens lokale regelgeving.

Caparol Newsletter - Altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

Vanaf nu kunt u zich laten informeren over alle actuele thema's via onze digitale Caparol newsletter! Productinnovaties, beursinformatie, wetenswaardigheden en nog veel meer uit de wereld van Caparol krijgt u direct in uw inbox.

Uw gegevens

Ja, ich wil vanaf nu de gratis Caparol-Newsletter ontvangen. Ik kan mijn aanmelding te allen tijde stopzetten d.m.v. de link onder de nieuwsbrief.