caparol
kleuren
caparol
kleuren

De basis: 3D System Plus

Een kleurenwaaier biedt de ontwerper maximale flexibiliteit en alle ruimte om zelf kleuren te kiezen. Maar een kleurenwaaier staat niet op zichzelf; het vormt de representatie van een kleursysteem. Daarmee brengen we kleurtinten in een bepaalde ordening, waardoor ze samenhang gaan vertonen. Het kleursysteem biedt de mogelijkheid om kleuren te communiceren, als basis voor een ontwerp.

Alle kleuren die het menselijk oog kan waarnemen, hebben drie kenmerken: helderheid, verzadiging (of intensiteit) en kleur. Deze drie elementen worden internationaal aangeduid als Lightness (L), Hue (H) en Chroma (C). Met de parameters L, C en H is een kleur exact te definiëren. Kleur L60-C50-H80 maakt dan bijvoorbeeld Palazzo 305. Voor het bestellen van verf op kleur is de naam en het getal van de kleur voldoende (bijvoorbeeld Palazzo 305).

Het kleurenpalet van onze basiskleurenwaaier, de 3D System Plus waaier, bevat ruim 1350 kleuren en richt zich op architecten, ontwerpers, schilders, verwerkers en de handel die in de breedste zin op het gebied van verf en kleur actief zijn. Caparol 3D System Plus is sinds jaar en dag een van de meest betrouwbare kleursystemen. Dit systeem heeft als basis gediend voor alle kleurconcepten die we in de afgelopen jaren tot stand hebben gebracht. De kleurenwaaier verschaft bovendien direct duidelijkheid bij de keuze van een verfproduct. Aan de hand van handige icoontjes is namelijk te zien in welke producten de gewenste kleur te maken is.

Lees meer

De Caparol FarbDesignStudio heeft een kleurenwaaier ontwikkeld die de meest gevraagde en gebruikte witte tinten bevat. De kleurenwaaier heeft in totaal 25 wittinten, opgedeeld in vijf kleurfamilies. De tinten worden gepresenteerd op een hele pagina van de waaier, zodat de nuance goed kan worden beoordeeld. Met deze kleurenwaaier is een duidelijk palet ontstaan die de keuze van wittinten vereenvoudigd. Om de witnuances makkelijk te kunnen kiezen, is het palet onderverdeeld in vijf kleurfamilies: Neutraal, Warm, Rosé, Crème en Fris.

De 3D System Plus ZWART waaier pikt de trend op naar donkere kleurnuances. De kleuren uit deze waaier zijn bij uitstek geschikt om een chique, moderne en soms mystieke uitstraling te geven aan interieurs van restaurants en hotels maar natuurlijk ook aan woon- en slaapruimtes. De 26 chique, intense nuances van diep antraciet tot zwart worden paginagroot weergegeven en zijn een prachtige aanvulling op de 3D System Plus WIT waaier. Winnaar van de Innovation Award Architecture+ Office 2020. 

Vanwege de intensiteit van deze kleuren zijn ze alleen te maken in producten waarin deze kleuren het best tot hun recht komen. Dat zijn met name de interieurlakken en een aantal muurverven zoals PremiumColor, CapaTex Satin en Amphibolin.


Kleuren voor gevels

Kleur is essentieel voor aansprekende architectuur. Kleur kan de vorm en het karakter van een gebouw veranderen, benadrukken, uitlichten, structureren, vereenvoudigen of verbergen. Het is dan ook van groot belang dat de kleur van een gevel zo lang mogelijk stabiel blijft. Een goede kleurcollectie is essentieel bij het maken van de juiste kleurkeuze voor een gebouw. 

Voor de kleurvastheid van verfproducten geldt in Duitsland het schema BFS nr. 26 als norm. Dit schema geeft informatie over de kleurverandering van verflagen. Onze buitenmuurverven met het Caparol Clean Concept voldoen aan de hoogste BFS-eisen. Ze behoren tot Klasse A (het beste bindmiddeltype met een nauwelijks zichtbare verkrijting) en groep 1 (zeer goed UV-bestendig pigment met nauwelijks zichtbare kleurverandering). A1 betekent in de praktijk ook na langere tijd nauwelijks kleurveranderingen.

Wij hebben 500 kleuren uit de 3D System Plus collectie samengebracht in de kleurenwaaier Fassade A1. Een ruim palet, waarin ook krachtige kleuren goed vertegenwoordigd zijn. Buitenmuurverven met het Caparol Clean Concept, toegepast in één van deze 500 kleuren, garanderen een superieure kleurstabiliteit. Zo verzeker je je opdrachtgever van een hoger rendement op het vastgoedonderhoud.

Al deze kleuren vallen in de Duitse BFS-klasse A1 (groep A voor het beste bindmiddeltype, groep 1 voor zeer goed UV-bestendige kleurpigmenten), mits toegepast in de volgende topproducten:

De CaparolColor kleurenwaaier is een al vele jaren geliefd systeem van kleuren voor binnen- en buitenmuurverven. Dit jaar introduceren we de herziene editie: de CaparolColor COMPACT kleurenwaaier. Snel en  eenvoudig de juiste kleur vinden, voor zowel binnen als buiten. Deze waaier toont 210 tinten inclusief accentkleuren en is geproduceerd volgens een nieuw proces met echte verf. De waaier wordt gedrukt met een speciale inkt met ColorExpress-pigmenten. Dat betekent 100% match tussen waaier en muurverf voor elk type licht (geen metamerie).

  • 14 AVA AmphiColor kleuren
  • 210 kleurtinten in 30 kleurfamilies
  • 12 nieuwe kleurfamilies: Ara, Canari, Donau, Elsass, Limette, Meteor, Niagara, Odenwald, Parma, Sanddorn, Sardinien en Umbrien
  • Uit de waaier: Atlantis, Basalt, Cosmos, Granat, Iris, Lapis, Salbei en Tibet (geen kleurstalen meer leverbaar)

Typisch Nederlandse kleuren

Wij gingen op zoek naar de kleuren die vandaag de dag gezichtsbepalend zijn voor Nederland. Wekenlang doorkruisten we het land. We kwamen in bruisende steden en pittoreske dorpjes. We zagen ongerepte natuur, aangeharkte woonwijken en strenge industrieterreinen. Maar vooral: héél véél kleuren. Die hebben we samengebracht in ‘Kleuren van eigen bodem’ van Caparol. Een kleurenwaaier waarin je honderd-en-één tijdloze én eigentijdse Nederlandse kleuren vindt.

‘Kleuren van eigen bodem’ bevat deels kleuren die uit het Caparol kleursysteem 3D System Plus afkomstig zijn. Maar ook zijn nieuwe kleuren ontwikkeld, die volgens het 3D systeem gecodeerd zijn. Deze kleurcollectie is vooral bedoeld om lakken voor buiten en binnen op kleur te maken. Vergrijsde, gedempte kleuren staan voorin de waaier, beginnend met de hele lichte, zachte kleurtinten. Dan volgen zeer donkere zwartachtige tinten, de typische lakkleuren. Tot slot volgen verzadigde rood-, oranje-, groen- en blauwnuances. In de laatste sectie zijn alle RAL-kleuren te vinden.


Trend en traditie

Trends vormen een belangrijke aanvulling op een traditionele basis. Trends zijn belangrijk voor mensen. Ze bieden zowel inspiratie als houvast. Met de verschillende TREND kleurcollecties vullen we het langlopende kleurpallet SURPLUS met actuele trendkleuren aan. In elke trendcollectie zijn steeds een aantal overtuigende, uitgebalanceerde nuances te vinden. 

De natuur komt het interieur binnen; divers, harmonieus en contrastrijk. Ontdek de trend van 2024 met nieuwe looks en prachtige stijlen en de trendkleur van het jaar HONEY-GOLD. Thuis in vele kleurwerelden, perfect om te combineren!

De kleuren uit de drie kleurwerelden van 2022 zijn herschikt: acht trendy kleurharmonieën bepalen de sfeer voor 2023! Natuurlijk past ons trendy bergmeergroen overal bij en brengt het zijn bijzondere frisheid en lichtheid in de ruimte. Dit heeft een heel bijzonder effect op de kleurtinten van de verschillende harmonieën: lichte en ontspannen combinaties worden fris en duidelijk benadrukt door het groen van het bergmeer. Zelfs  zachte en onverzadigde tinten kunnen door het koele groen worden opgefrist en een energieboost krijgen. 

Trends vormen een belangrijke aanvulling op een traditionele basis. Trends zijn belangrijk voor mensen. Ze bieden zowel inspiratie als houvast. Met de collectie Trend UNIKAT # 5 verras je je klanten met de nieuwe trendkleuren voor 2022, spannende nieuwe kleurharmonieën en veel nieuwe creatieve oppervlakken. Laat je inspireren door de veelzijdigheid en veranderlijkheid van de nieuwe beige tinten. De trendkleuren 2022 zijn gecodeerd volgens het Caparol 3D kleursysteem.

De kleurcollectie ‘SURPLUS Simoni for Caparol’ is gebaseerd op een beperkte kleurselectie en ontworpen door architect en ontwerper Victor Simoni in samenwerking met de Caparol FarbDesignStudio. Voor deze collectie zijn 72 kleuren gekozen die je harmonieus met elkaar kunt combineren. Vrijwel alle kleurtemperaturen zijn erin vertegenwoordigd. En alle kleuren passen prima bij de gangbare materialen op de markt, zoals hout, textiel en steen.

De zigzag kleurkaart, of ‘Leporello’, zorgt voor logica in de kleurenkeuze. Eerst de lichte basiskleuren voor grote wandoppervlakken. Daarna kunnen vervolgens kleinere kleurvelden als aanvulling op de hoofdkleur worden gekozen. Zo vind je harmoniërende kleuren én intensieve accenten.

Caparol Newsletter - Altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

Vanaf nu kunt u zich laten informeren over alle actuele thema's via onze digitale Caparol newsletter! Productinnovaties, beursinformatie, wetenswaardigheden en nog veel meer uit de wereld van Caparol krijgt u direct in uw inbox.

Uw gegevens

Ja, ich wil vanaf nu de gratis Caparol-Newsletter ontvangen. Ik kan mijn aanmelding te allen tijde stopzetten d.m.v. de link onder de nieuwsbrief.


* Verplichte velden