Clarissenhof, Tilburg
Kleur en klasse in de Clarissenhof
Aan de Lange Nieuwstraat in Tilburg torent de kapel van het voormalige Clarissenklooster nog altijd hoog boven de omliggende huizen uit. Een tastbare herinnering aan het Rijke Roomse leven van weleer. De architectuur, de sfeer en de verstilling van het kloosterleven waren een belangrijke inspiratiebron bij het ontwerpen van de Clarissenhof, een nieuwe woonwijk die de afgelopen jaren pal tegenover het klooster verrees. Midden in de levendige Spoorzone vormt de Clarissenhof een plek die een weldadige rust en een mediterrane sfeer ademt. Kleur speelt een opvallende hoofdrol in de wijk. En één kleur in het bijzonder.
De Clarissenhof is zonder twijfel één van de lichtste wijken van de stad. Zowel in de talloze hofjes en poorten als op de muren van de grotere gebouwen is wit de dominante kleur. Een fraai idee, maar óók een aanzienlijke uitdaging voor de verantwoordelijke schilders. Witte wanden in de buitenlucht vragen veel van het vakmanschap van de schilder én van de duurzaamheid van de verf. Het was dan ook niet verwonderlijk dat beide betrokken schildersbedrijven er van het begin af aan op aandrongen te werken met de buitenmuurverven van Caparol. Zowel Van Amelsvoort Schilderwerken uit Tilburg als Van Sambeek Glas- en Schilderwerken uit Drunen zijn vertrouwd met de duurzaamheid en uitstraling van Caparol. Beide bedrijven hebben in de loop van de jaren al talloze prestigieuze projecten van een kwaliteitsimpuls voorzien met Caparol buitenmuurverven.
De betrokken vakmensen klopten al in de ontwerpfase van de Clarissenhof in Tilburg bij Caparol aan voor advies. Die aanpak levert altijd de beste basis op voor een perfect eindresultaat en dat was ook hier het geval. Aanvankelijk leek een verfsysteem op basis van silicaten en mineralen, zoals Histolith en Sylitol, de beste oplossing voor de hoge kwaliteitseisen die architect en opdrachtgever aan het werk stelden. Na een uitgebreide adviesfase viel de keuze uiteindelijk op CapaGrund Universal en Muresko. Planning en omstandigheden waren daarbij doorslaggevend. Omdat een aanzienlijk deel van het project zou moeten worden uitgevoerd in de wintermaanden, was het belangrijk een product te selecteren waarmee de schilders ook bij lage temperaturen goed uit de voeten konden. Door een additief toe te voegen, is het met CapaGrund en Muresko mogelijk om tot net boven het vriespunt door te werken.
De bedrijven die bij de Clarissenhof betrokken waren, hielden voortdurend een logboek bij. Caparol was vanaf dag één betrokken en kon daardoor voortdurend en integraal adviseren. Over de omstandigheden waaronder er wel of niet geschilderd kon worden bijvoorbeeld. Maar ook over de te verwachten effecten van vocht en verontreiniging in de gebruikte steen. Caparol en de betrokken schildersbedrijven letten er al tijdens de bouw scherp op dat de stenen schoon en droog werden opgeslagen. Ook het afdekken van de spouwen tijdens het optrekken van de muren kreeg de nodige aandacht.
Al tijdens de bouw bleek zoutuitbloeiing op te treden op een aantal wanden. Als gevolg daarvan moesten sommige gevels bijna een jaar na afronding van het project nog worden bijgewerkt. Een spannend moment, maar tot ieders tevredenheid is er geen verschil zichtbaar met de eerder geschilderde muren. Een overtuigend bewijs van de onovertroffen duurzaamheid en stand van de buitenmuurverven van Caparol.
Caparol partner: VVBHUSAN